Wehe-den Hoorn, 22 km NW van de stad Groningen en slechts10 km van het nieuwste WERELD ERFGOED-gebied De WADDENZEE, ligt, door vis- en vaarwater omsloten in het vriendelijke Marnegebied op het Groninger Hoogeland. Vanuit dit kleine pitoreske dorpje, nabij het nationale park Lauwersmeer en de nationaalpark de Waddenzee heeft men zicht op uitgestrekte pootaardappel-, koolzaad-, suikerbieten en tarwevelden. Juist hier is de waterrecreatie op de maren volop ontwikkeleld.

In het dubbeldorp Wehe-den Hoorn, met 855 inwoners, is aan het water van de Hoornster gelegen. Eetcafe­-annex restaurant Hoornstertil ligt in het dorpje Den Hoorn. In vroegere tijden stonden op deze plek 6 cafe's - een boerencafe, het arbeiderscafe, de ouderensoos, etc; Hoornstertil was de ontmoetings en aanlegplaats van trekschuitschippers, boeren en koopmannen, die in dit cafe kwamen om vooral de inwendige mens te verzorgen. Van deze 6 cafe's is alleen cafe Hoornstertil overgbleven. Zie ook het boek 'Kom, vul de glazen'over oude cafe's i/h Groningerland (blz 46/47). Hoornstertil is startpunt voor veel vaar- en fietstochten en informatiepunt voor de wandelroutes "Groningen Loopt"

U bent van harte welkom in Hoornstertil, met het grote terras en serre aan het water van de Hoornse Vaart (vroeger Hoornster Maar geheten) - het verbindingswater tussen het Reitdiep en het Lauwersmeer; Verhuur van de Marenboten, Grunnboten, kano's en fietsen is vanaf Hoornstertil mogelijk. Wij verzorgen Bed&Breakfast en verhuren vakantieappartementen. Reserveer wel tijdig en bel tel 0595 572638.

Gastvrijheid, een degelijke boerenmaaltijd en een goed glas bier zijn de kenmerken van dit historische eetcafe. Bruin-cafe-restaurant Hoornstertil - anno 1684 - heeft zalen voor 10/15 tot 100/140 personen, w.o de Ede Staalzaal, maar ook een gezellig terras aan het water (80 stoelen). Er is een moderne keuken, er zijn binnen- en buiten barbeque-mogelijkheden, en wij serveren koud/warme buffetten. Vanaf 1 juli 2008 is Hoornstertil rookvrij en is er een aparte rokersruimte. Buiten is een nieuwe serre aan het water met zicht op het typisch Groninger landschap recent gereed gekomen.

ONZE SERRE- NU AL EEN SUCCES!  De nieuwe serreruimte met doorsteek vanuit het cafe is uitermate geschikt voor groepjes (tot 15 personen) om te eten, te vergaderen; voor boeren, burgers en buitenlui, voor fijnproevers en andere passanten. Een rustgevende plek voor gasten die eens lekker verwend willen worden. Onze Hoornstertil-dames (in de keuken en achter het buffet) doen hun best om van Uw uitje een hoogtepunt te maken; een etentje, een zakenlunch of gewoon een kop koffie met appelgebak of speltkoek, het kan allemaal. Voor groepen en voor reservering  graag even bellen.

Hoornstertil biedt degelijke boerenkost - vis, vlees, en afhankelijk van het seizoen wild en dat voor een eerlijke prijs

De Ede Staalzaal (gebouwd in de doorrit en koe-en paardestallen van Hoornstertil) is genoemd naar de bekende Groninger streekgenoot en liedjeszanger Ede Staal (overleden in 1986). De Ede Staalzaal is gezellig ingericht met een Engelse bar en is geschikt voor recepties, feesten, partijen, vergaderingen, cursussen en semenairs,  Groepen van 10 tot 150 personen zijn welkom. Buffetten, barbeques en koffietafels worden verzorgd. Al Uw wensen zijn bespreekbaar. Voor personeelsverenigingen, groepen en familiereunies zijn er ook de Marenboot- vaartochten, de "Groningen Loopt"-wandeltochten en Marenboot-vaardroppings beschikbaar. Vraag inlichtingen.

In Wehe-den Hoorn zijn hotels (de Ster en Schierstee), groepsaccomodaties, appartementen, bed-en breakfastadressen, de Wieken, Wehestertil, Wilgenheerd (tevens minicamping), onder de Eiken, Energiek en ons eigen vakantieappartement op de Auberge. In diverse prijsklassen kan men in Wehe-den Hoorn goed en betaalbaar overnachten.... BED&BREAKFAST = LOGIES + ONTBIJT kost bij Hoornstertil (prijzen april 2012) € 35,50 all inn. Logies kost: in een 1-persoons kamer € 30,00 pp voor de eerste nacht en € 27,50 pp voor de tweede en volgende nachten; een 2-persoonskamer kost € 59,00 voor de eerste nacht en € 55,00 voor de tweede en volgende nachten. Ons appartement (2 kamers met elk 4 bedden) op de Auberge in Wehe-den Hoorn (Eemshaven 27,5 km, Groningen 22,5 km, Lauwersoog 20 km) is per week voor € 350 te huur. Betaling a contant, pinnen is mogelijk. Vraag Tity voor de mogelijkheden, zij helpt U graag.

Kijk voor meer informatie over de Marenboot, b&b, appartementen op www.hoornstertil.nl  Kijk voor meer informatie over Ede Staal en de te koop zijnde cd's op www.edestaal.nl. De cd's en boeken over Ede Staal kan men - voor zover voorradig - in cafe Hoornstertil kopen. Prijzen varieren van € 19,50 tot € 25,00. Verzenden - alleen bij vooruitbetaling is tevens mogelijk ( Eu 3,50-4,50 extra afh van cd).